2 ianuarie 2025

Cele mai bune deshidratoare de alimente – Sfaturi utile si Top Recomandari

0

Deshidratoarele alimentare sunt niste aparate care urmeaza in proces in urma caruia fructele si legumele vor putea fi deshidratare in cele mai sigure conditii pentru ca tu si cei dragi sa va puteti bucura de o alimentatie cat mai sanatoasa. Acestea pot inlocui cu succes conservele din comert, despre care bine stim faptul ca in continut regasim tot felul de aditivi, conservanti si zaharuri. Tu poti deshidrata si consuma ulterior fructele si legumele cu ajutorul unui astfel de aparat si ai certutidinea ca ceea ce consumi sunt 100% naturale si sanatoase.

Dar inainte de toate, iti propunem sa urmaresti in continuare acest material pentru a  afla mai multe informatii utile despre aceasta gama de produse, astfel incat sa poti face o alegere potrivita nevoilor tale.

Tehnologie

Din perspectiva tehnologiei din dotare, distingem doua variante: cele cu flux de aer vertical – circulare si cele cu flux de aer orizontal – tip cutie. Pentru cei care necesita deshidratarea unei cantitati generoase de alimente intr-un timp cat mai scurt, se recomanda alegerea unui dispozitiv cu flux de aer orizontal.

Toate aparatele dispun de un element de incalzire si cateva tavi de stocare suprapuse, insa in cazul celor prevazute cu flux de aer orizontal, aerul este dirijat din fata in spate sau dintr-o laterala in alta. Astfel, alimente sunt incalzite relativ uniform, iar schimbul de arome inte alimentele introduse este redus semnificativ. Aceasta categorie poate fi, insa, putin mai costisitoare.

Pe de alta parte, daca doresti un aparat mai ieftin pe care il folosesti destul de rar, pot fi o varianta cele cu flux vertical. Aerul este dirijat de jos in sus, drept pentru care distributia acestuia va fi eficienta, fiindca aerul cald are capacitatea de a se ridica deasupra aerului rece. Pe de alta parte, aerul va patrunde succesiv prin alimente, va prelua aromele si le va imprima si celorlalte. De aceea, ar fi bine daca optati pentru aceasta varianta sa adaugati fructele si legumele pe categorii, nu toate deodata.

Capacitate

In ceea ce priveste capacitatea, aceasta poate fi varianta sau constanta. Daca doresti sa deshidratezi cantitati mici si moderate de alimente, poti opta pentru variantele tip cutie, ce ofera spatiu limitat pentru uscare, repartizat pe registre si cosuri. Acestea dispun de element de incalzire amplasat in lateral, fiind posibila prelucrarea uniforma a tuturor ingredientelor.

Pe de alta parte, cei care au nevoie de un deshidrator cu posibilitate de extensie a capacitatii, modelele circulare sunt cele mai indicate, fiind alcatuite din cuve sau tavi suprapuse, unde puteti adauga mai multe compartimente, in functie de puterea de uscare. In plus, un aparata puternic permite inserarea chiar si a 20 de tavi.

Putere si Temperatura

In ceea ce priveste puterea optima a unui deshidrator, recomandarea noastra este sa va orientati catre o varianta cu capacitatea de cel putin 200 W. Actualmente pe piata exista variante de aparate cu putere mica, medie sau mare. Pentru cei care doresc un produs cat mai accesibil ca pret, vor trebui sa se orienteze catre unul cu puterea limitata de 200-300 W. Insa, daca doriti performante mai bune, puteti investi in unul ce ofera o putere de cel putin 400 W. Depinde foarte mult de modul de utilizare si de ceea ce asteptati efectiv de la produs.

In ceea ce priveste temperatura optima, pentru fructele cu continut mare de vitamina C este recomandata o temperatura de 30-40 de grade Celsius, de aceea, aparatul pe care il alegeti trebuie sa poata functiona la aceasta treapta de putere. Pe de alta parte, alimentele cu multe lichide se pot prelucra si la temperaturi de peste 50 de grade Celsius, iar daca doriti o procesare mai rapida, atunci ar trebui aparatul sa dispuna de cel putin o treapta cu valoare de minim 70 de grade Celsius.

Cele mai bune deshidratoare de alimente 2024

Deshidrator alimente Hendi Profi Line

Hendi Profi Line

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 1000 W si este prevazut cu 10 tavi. Are o forma patrata si poate fi folosit pentru deshidratarea fructelor, legumelor, carnii si ierburilor. Temperatura poate fi reglata de la 35 de grade Celsius pana la 75 de grade Celsius in pasi de cate 5 grade Celsius. In plus, beneficiaza si de timer reglabil pana la 24 de ore in trepte de 30 de minute.

Deshidrator Biovita DELUXE-6

Vezi detalii si pret

Dispune de o putere de 600 W si prezinta sase tavi. Are o formaa dreptunghiulara si poate fi folosit pentru procesarea carnii, fructelor si legumelor, pestelui, iaurtului, aluatului la dospit si plantelor. Temperatura poate fi reglata de la 35 pana la 70 de grad Celsius. De asemenea, este prevazut si cu functia timer.

Deshidrator de alimente Daewoo DD450W

Daewoo DD450W

Vezi detalii si pret

Detine o putere de 500 W si este prevazut cu 5 tavi. Are forma dreptunghiulare si poate fi folosit pentru procesarea unei game variate de alimente: fructe, legume, ierburi, verdeata, carne, ceaiuri, branzeturi. Temperatura poate fi reglata de la 35 pana la 75 de grade Celsius.

Deshidrator de alimente Daewoo DD500S

Daewoo DD500S

Vezi detalii si pret

Detine o putere de 500 W si este dotat cu 5 tavi. Prezinta forma dreptunghiulare si permite procesarea fructelor, legumelor, branzeturilor, carnii, ceaiurilor si asa mai departe. Temperatura poate fi reglata de la 35 pana la 75 de grade Celsius, fiind prevazut si cu functia timer.

Deshidrator de alimente Concept SO1090

Concept SO1090

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 380 W si dispune de 9 tavi. Detine o forma rotunda, avand un diametru de 29.5 cm. Beneficiaza de termostat, dar si protectie impotriva supraincalzirii.

Recomandari pentru utilizarea optima a deshidratoarelor

  • Sfaturi pentru deshidratarea alimentelor 

In primul rand, realizeaza in mod corect setarile de temperatura, in functie de tipul alimentelor. Consulta manualul si nu uita ca vitamina C se poate degrada la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius. De asemenea, asigura-te ca umiditatea din alimente a fost indepartata cel putin 95%. Daca la final alimentele nu sunt deshidrate suficient, suplimenteaza timpul si nu creste temperatura fiindca se poate crea o crusta la exterior ce va mentine umiditatea din interior.

Acorda atentie si modului in care pregatesti alimentele inainte de a le deshidrata. Fructele si legumele trebuie spalate temeinic, iar feliile de banana si de mar vor fi stropite cu zeama de lamaie pentru a nu isi schimba culoarea.

Umple intreaga capacitate a deshidratorului, pentru a creste eficienta. Insa, daca discutam despre legume ori fructe diferite, alege-le in functie de timpul necesar deshidratarii, pentru a avea aceeasi durata daca le adaugi simultan. Incalzeste intai aparatul, dupa care introdu alimentele. Taie feliile avand grosimi egale, pentru a putea fi procesate in acelasi timp.

Pe de alta parte, daca doresti reducerea duratei de procesare a legumelor sau obtinerea sub forma de chipsuri, atunci este recomandata oparirea initiala timp de cateva minute in apa clocotita, dupa care adaugi condimentele dorite.

In ceea ce priveste deshidratarea fructelor, acestea trebuie sectionate pe felii egale si amplasate in aparat pe un singur strat. In cazul in care vrei sa verifici cat de bine s-au uscat, poti scoate o bucata, dar inainte las-o sa se raceasca putin. O poti verifica folosind mana pentru a nu fi nici prea moale, nici lipicioasa, apoi sectioneaza cu un cutit si verifica marginile.

De asemenea, pentru depozitarea finala, este recomandat ca chipsurile de fructe sa fie adaugate intr-un borcan, care va fi agitat zilnic pentru distribuirea egala a umiditatii din ele. Pe de alta parte, daca poti observa condens in borcan, atunci procesul de deshidratare nu a fost complet.

  • Cum pastrezi alimentele deshidratate

Atat fructele, cat si legumele deshidrate trebuie ferite cat mai mult de lumina, caldura si umezeala. Indata ce procesul de deshidratare s-a incheiat, lasa-le sa se raceasca complet. Cea mai inspirata solutie este depozitarea acestora in pungi vidate. Daca nu dispui de cele necesare in acest sens, poti opta si pentru pungile cu ziploc. Nu se recomanda depozitarea lor in congelator, pentru ca exista riscul formarii cristatelor de gheata.

Totodata, se recomanda verificarea saptamanala a starii pungilor unde sunt depozitate alimentele. Produsele deshidratate si depozitate corect pot rezista fara probleme chiar si mai multi ani.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *