23 noiembrie 2024

Cele mai bune aparate auditive | Review si Top Recomandari

0

Deficienta de auz poate fi ameliorata eficient cu un aparat auditiv bun. Un astfel de aparat, poate ajuta mult persoane sa depisteze mai rapid pericolele pentru a le putea evita la timp, dar si calitatea vietii va fi imbunatatita semnificativ.  Chiar daca suntem diferiti si avem nevoi diferite, totusi, fiecare isi doreste un aparat confortabil de purtat, eficient si care sa se potriveasca stilului de viata, respectiv preferintelor estetice ale utilizatorului. Dar pentru inceput, este important sa cunoasteti cateva informatii utile despre un astfel de aparat pentru a putea alege in consecinta.

Cele mai bune aparate auditive

#1 Aparat Auditiv ZinBest REINCARCABIL Digital VHP-220T

Este un model BTE ce ofera o autonomie de 40 de ore. Dispune de acumulator reincarcabil si poate fi folosit pentru hipoacuzie usoara, medie sau severa. Este confortabil pentru oricare dintre urechi. Prezinta o calitate digitala completa, reduce zgomotul si ofera o buna claritate. Permite reglarea volumului, are patru olive siliconice de dimensiuni diferite pentru o buna fixare si dispune de cutie de protectie.

Vezi detalii si pret” ]

#2 Aparat Auditiv EvoSmart™ G25 Premium

Este o varianta de aparat auditiv BTE, ce ofera o autonomie de 100 de ore. Poate fi folosit pentru hipoacuzie usoara, medie sau severa. Ofera sunet clar, performante bune de iesire si distorsiuni scazute. Prezinta un design placut, este confortabil si usor de utilizat. Include patru olive-uri siliconice de dimensiuni diferite pentru fixarea cat mai buna. Acumulatorul se incarca in doar 4 ore.

Vezi detalii si pret

#3 Aparat Auditiv JustZEN™ JZ G25

Este un aparat BTE recomandat pentru hipoacuzie usoara, medie sau severa. Prezinta o autonomie de 100 de minute si necesita patru ore pentru o incarcare completa. Detine dimensiuni reduse, este discret, confortabil si usor de manevrat. Include amplificator de sunet, patru olive-uri siliconice de dimensiuni diferite si o periuta de curatare.

Vezi detalii si pret

Cum functioneaza un aparat auditiv?

Scopul unui aparat auditiv este acela de a reduce efectul pierderii auzului facand ca sunetele din jur sa se aude mai puternic, iar cuvintele mai usor de inteles. Acestea sunt prevazute cu un microfon ce capteaza sunetele, un amplificator care le mareste volumul si un difuzor care transmite sunetul amplificat in canalul auditiv.

Variantele moderne – cele digitale sunt prevazute cu un cip computerizat ce ajusteaza sunetul captat de microfon, amplifica volumul si regleaza frecventele sonore pentru un sunet cat mai bun.

Un profesionist ORL poate programa proteza auditiva digitala pentru filtrarea sunetului de fundal si sunetului vantului, respectiv poate calibra aparatgul pentru a se adapta problemei tale auditive.

Tot mai multe moderne permit conectarea aparatului la telefonul mobil. In acest fel, poti prelua apelurile si asculta materialele multimedia direct prin aparat. Folosind o aplicatie speciala poti regla singur setarile aparatului pentru rezultate bune de pe telefonul mobil.

Ce tipuri de aparate auditive exista?

Aparatele auditive sunt disponibile pe piata in mai multe variante. Cel mai important criteriu de diferentiere este modul in care acestea sunt purtate. Cele mai populare variante sunt purtate in spatele urechii. Insa, exista si altele mia discrete care se amplaseaza in interiorul canalului auditiv.

Aparatul auditiv in spatele urechii este mai cunoscut in termeni de specialitate ca aparat auditiv Retro-Auricular sau BTE dupa denumirea din engleaza behind-the-ear. Toate componentele electrnice sunt amplasate intr-o carcasa din plastic ce va fi pozitionata in spatele urechii. Sunetul ajunge in ureche printr-un tub ce conecteaza carcasa de difuzor si o oliva speciala amplasata in canalul auditiv. Este o varianta ce ofera mai multe caracteristici reglabile si permite amplificarea semnificativa a frecventelor joase, dar si a celor inalte, fiind o buna optiune pentru cei care se confrunta cu o peirdere severe a auzului. Oliva aparatului poate fi usor de curatat si poate functiona cu baterii mai mari cu o autonomie generoasa. Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca sunt mai voluminoase, pot fi observate usor si ies in evidenta mai mult.

Aparatul auditiv tip RIC este tot un model Retro Articular foarte asemanator cu varianta anterioara, diferenta constant in faptul ca tubul este inlocuit cu un fir mai subtire, foarte sensibil, ce face ca sunetul sa fie mai bine transmis, folosind mai putine resurse. Astfel, bateria are o autonomie mai mare. Este confortabil, discret si se insereaza usor. Pe de alta parte, ceara si umezeala pot limita durata de functionare a difuzorului, de aceea, trebuie curatat foarte bine.

Aparatul auditiv in ureche care mai este cunoscut si sub denumirea de IntraAuricular sau ITE – in-the-ear. Toate componentele electronice sunt continute de o carcasa ce se aseaza la intrarea spre canalului auditiv. Acesta ofera, de regula, mai multe functii, cum ar fi: telecoil, microfon directional, dar si alte functii de conectivitate wireless. Se insereaza uosr, senzatia de urechi infundate fiind redusa.

Aparatul auditiv ITC este tot un aparat IntraAuricular, acronimul venind de la denumirea in engleza in-the-canal. Este o varianta foarte discreta, senzatia de ureche infundata fiind mult redusa, fiindca aparatul va fi amplasat adanc in canal. Modelele mai mari sunt prevazute si cu functia de microfon directional. Pe de alta parte, pentru unele persoane poate fi incomod. Este sensibil la umezeala, iar difuzorul se poate infunda de la ceara. Bateria este mai mica, iar autonomia mai scurta.

Aparatul auditiv CIC este un alt model intra auricular, a carei denumire provine de la complety in the canal, ceea ce inseamna inserat complet in canal. Se insereaza in canalul auditiv adanc si foarte etans. Nu se vede aproape deloc si poate fi extras cu ajutorul unui fir. Este mai putin sensibil la sunetul vantului decat alte modele. Pe de alta parte, sunt prea mici pentru a include un microfon directional, dar beneficiaza de functie de sensibilitate directionala. Daca aparatul nu prezinta sistem de ventilatie, poate crea senzatia de ureche infundata. Este sensibil la umezeala si depuneri de ceara.

Informatii utile despre aparatele auditive

Despre microfonul directional. Multe variante moderne dispun de microfon directional incorporat, fiind util atunci cand utilizatorul doreste sa poarte conversatii in locuri cu mult zgomot. Amplifica semnalul sonor din fata, spatele sau lateralele celui care il poarta. Majoritatea aparatelor care sunt prevazute cu aceasta functie au capacitatea de a comuta automat intre modul directional si cel omnidirectional, in functie de mediul inconjurator.

Suprimarea feedback-ului. Feedback-ul reprezinta sunetul de inalta frecventa care este emis uneori de aparatele auditive. Unele sunt dotate cu mecanism special ce are rolul de a suprima sunetul, unele modele fiind mai eficiente decat altele.  De asemenea, este eficeint pentru minimalizarea sunetului daca utilizatorul apropie telefonul de aparat sau daca aparatul nu sta bine fixat atunci cand isi misca maxilarul. In plus, asigura o ventilatie buna, confort sporit si o calitate a sunetului optimizata.

Reducerea zgomotului. Aceasta functie imbunatateste confortul si comunicarea utilizatorului in mediile foarte zgomotoase prin blocarea intr-o anumita masura a receptarii zgomotului de fundal. In acest fel, va fi mai usor ca el sa auda si sa inteleaga cuvintele. Pe de alta parte, aceasta functie nu este eficienta in toate situatiile.

Baterii reincarcabile. Unele modele sunt prevazute cu baterii reincarcabile. Aceasta poate asigura o intretinere mai usoara a aparatului, fiindca nu va mai fi nevoie sa schimbi bateriile cu regularitate, ci doar vei pune la incarcat acumulatorul.

Conectivitate fara fir. Tot mai multe modele pot fi conectate la dispozitive compatibile prin Bluetooth. Aceste dispozitive pot fi telefoane, televizoare sau chiar sisteme audio.

Telecomanda. Exista aparate auditive ce vin insotite de o telecomanda ce permite utilizatorului sa regleze functiile sau valorile fara sa fie nevoie sa extrageti aparatul.

Programe. Poti gasi variante prevazute cu programe presetate foarte utile ce regleaza automat valorile aparatului auditiv pentru o functionare optimizata in diferite situatii si medii.

Ce faci inainte de a cumpara un aparat auditiv?

Programeaza-te pentru un consult! Ar fi bine ca mai intai sa soliciti si parerea unui medic pentru a descoperi cauza pierderii auzului. Poate fi vorba si despre o inferctie sau o acumulare de ceara ce nu necesita purtarea unui aparat auditiv.

Informeaza-te despre perioada de proba! De regula, poti folosi un aparat doar pentr o perioada pentru a il proba. Este nevoie de timp de acomodare cu dispozitivul, dupa care poti decide daca este sau nu potrivit pentru tine.

Gandeste-te la nevoile viitoare! Verifica daca aparatul pe care vrei sa il achizitionezi poate creste puterea pentru a il utiliza pe masura ce auzul devine tot mai slab.

Verifica garantia! Vezi daca aparatul include si o garantie care acopera schimbarea pieselor si manopera pentru repararea dispozitivului.

 

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *