Cele mai bune cafetiere – Sfaturi si Recomandari
Pentru iubitorii de cafea, unul dintre produsele esentiale care nu ar trebui sa lipseasca este cafetiera. Fie ca discutam despre una manuala sau electrica, cu sau fara rasnita integrata, o cafetiera buna va poate ajuta sa obtineti cafeaua ideala, exact pe gustul vostru. In continuare va vom prezenta cele mai importante informatii pe care trebuie sa le cunoasteti despre cafetiere, in general, iar la final, va vom prezenta si topul celor mai bune cafetiere ale momentului.
Ce tipuri de cafetiere exista?
Pentru cei ce sunt in cautarea unei cafetiere bune, ar trebui, in primul rand, sa cunoasca variantele de cafetiere existente pe piata la ora actuala. Daca va doriti o cafea clasica, cea mai buna optiune esunt cafetierele manuale tip presa franceza sau percolator ori cele electrice din gama cafetierelor cu picurator.
Presa franceza reprezinta cea mai simpla varianta constand intr-o cana realizata din sticla sau plastic, dotata cu capac avand atasata o sita cu piston. Pentru a obtine cafeaua mult dorita, aveti nevoie de boabe maruntite grosier si, evident, de apa fierbinte. Insa, uneori poate lasa zat in cesti daca cafeaua pe care ati folosit-o a fost maruntita prea fin. In acelasi timp, este necesar si un alt vas de incalzit apa.
Percolatorul sau cafetierea moka poate fi cumparata in versiunea simpla cu posibilitatea amplasarii pe ochiul de aragaz, ori cu plita electrica integrata sau vanduta ca accesoriu. Dispune de o sita si un tub prin care urca cafeaua infuzata sub presiunea apei incalzite. Este usor de utilizat si foarte rapid, insa poate exista riscul suprainfuzarii, ceea ce poate duce la obtinerear unei cafele mai acide si amare.
Cafetierea cu picurator denumita si filtru de cafea este una dintre cele mai bune solutii pentru cei care vor sa aiba la indemana un produs mai avansat din punct de vedere tehnologic. Utilizeaza un filtru foarte fin, astfel ca sansele de a gasi zat in cafea sunt considerabil diminuate, punand la dispozitie si un rezevor de apa gradat care poate contine pana la 1.5 litri de apa.
Pe de alta parte, daca sunteti mereu contra timp si nu reusiti sa spalati sau sa schimbati filtrele si sa masurati cu lingurita cafeaua macinata pentru fiecare ceasca pe care o pregatiti, atunci o optiune mult mai buna consta in cafetierea cu capsule. Constituie o varianta ce presupune mai putin deranj, iar intreg procesul se va realiza mai usor.
Pe de alta parte, daca doriti si alte tipuri de cafea mai complexe cuma r fi cappuccino, latte, macchiato si altele, o solutie mai buna ar fi achizitionarea unui espressor de cafea.
Consumul de cafea
In ceea ce priveste acest aspect, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele. O buna parte dintre variantele de cafetiere existente pe piata ce utilizeaza recipiente carafa sau cana au capacitatea de a pregati mai multe portii de cafea simultan – percolatorul, presa franceza, cafetiera cu picurator, iar pe de alta parte, exista variantele de cafetiera cu pastile care pot prepara o singura cafea.
Daca achizitionati o cafetiera pentru birou unde mai multe persoane vor dori sa bea cafea simultan, atunci se impune alegerea unui model de cafetiera din prima categorie. Daca, discutam despre un spatiu mai restrans unde nu sunt foarte multe persoane ce consuma cafea, atunci va puteti orienta si catre a doua categorie.
Capacitatea cafetierelor trebuie sa fie aleasa in functie de numarul de portii, dar si de cantitatea acestora. Sunt persoane care prefera cafeaua italiana ce necesita doar 50 de ml de apa, insa sunt persoane carora le plac cafelele clasice, fiind necesara o cantitate de 80-100 ml de apa. Totul depinde de numarul de cafele pe care doriti sa le preparati simultan, precum si de tipul acestora, daca discutam despre o cantitate mica de apa sau o cantitate mai mare.
Ce functii trebuie sa avem in vedere?
Functiile de care dispune aparatul poate fi considerata intr-o anumita masura un aspect subiectiv. Pe lista functiilor de baza de care ar trebui sa dispuna orice aparat, se numara functia de oprire autoamat, rezervorul gradat, sistemul antipicurare care asigura aparatului o functionare sigura, dar si curata.
In continuare, aparatul poate beneficia si de alte functii mai avansate precum cea de timer ce permite programarea de seara a aparatului pentru ca bautura preferata sa fie gata la prima ora a diminetii, functia dereincalzire sau chiar capacitatea aparatului de a functiona cat mai silentios. De asemenea, cei mai pretentiosi pot opta pentru o cafetiera care sa includa posibilitatea reglarii intensitatii lichidului prin modificarea temperautrii si a timpului de infuzare, dar si includerea unul filtru de apa pentru o aroma cat amib una. Mai muilt decat atat, puteti opta pentru cafetiere care includ rasnite, astfel ca veti putea introduce cafea boabe care vor fi ulterior macinate, iar gustul cafelei obtinute va fi de neegalat.
Mod de intretinere
In cazul presei franceze si a percolatorului, puteti adauga componentele in masina de spalat vase pentru o intretinere cat mai simpla. Insa, cand vine vorba despre o cafetiera cu filtru, lucrurile se pot schimba, insa si acestea depind de preferintele utilizatorului. Puteti opta pentru un filtru lavabil daca doriti sa economisi bani sau pentru un filtru de unica folositi daca vreti sa economisiti timp.
In plus, ar fi bine ca formatul aparatului sa permita utilizarea si altui model de cana de cafetiera, preferabil universala, in situatia in care pot aparea intamplari neprevazute, iar cana din sticla se fisureaza.
Materiale folosite in constructia cafetierei
In principiu, cele mai multe modele includ o combinatie de plastic, sticla si inox. Sticla este utilizata pentru zona in care se prepara cafeaua permitand vizionarea intregului proces, dar si cantitatea de lichid disponibila.
Pe de alta parte, carafele din inox, desi nu permit vizualizarea acestor detalii, sunt mai greu de spart simentin mai bine caldura, in special, cele cu pereti dubli.
Plastic este cel mai des folosit pentru rezervorul de apa fiind si un material mai ieftin. Se intretine usor si este destul de rezistent la impact.
Top cele mai bune cafetiere 2024
Cafetiera Philips Grind & Brew HD7769/00
Poate fi alimentata cu cafea boabe si prezinta o putere de 1000 W. Dispune de functii precum oprire automata, timer, indicator nivel apa, selectare intensitate aroma, plita incalzita, picioruse anti-alunecare si filtru detasabil si lavabil. Puteti prepara pana la 12 cesti.
Cafetiera cu rasnita Russell Hobbs 22000-56
Poate fi alimentata atat cu cafea boabe, cat si cu cafea macinata. Prezinta o putere de 1025 W si permite prepararea a pana la 12 cesti de cafea. Dispune de timer, indicator nivel apa, mentinere la cald, plita incalzita si rasnita integrata.
Cafetiera TEFAL Smart’n Light CM600810
Prezinta o putere de 1000 W si poate fi alimentata cu cafea macinata. Permite prepararea de pana la 15 cesti de cafea si ofera posibilitatea de a personaliza gradul de tarie al cafelei, programarea aparatului, oprirea automata, beneficiind si de sistem antipicurare.
Cafetiera De’Longhi ICM2.1B
Detine o putere de 1000 W si poate fi alimentat cu cafea macinata. Puteti pregati pana la 10 cesti de cafea si dispune de sistem anti-picurare, functie de oprire automata, indicator nivel apa, plita incalzita, dar si picioruse anti-alunecare.
Cafetiera digitala Heinner HCM-D915
Prezinta o putere de 900 W si permite prepararea a 15 cesti de cafea. Poate fi alimentata cu cafea macinata si dispune de sistem anti-picurare, oprire automata, timer, filtru detasabil si lavabil, funcite de mentinere la cald, precum si picioruse anti-alunecare.