21 noiembrie 2024

Cele mai bune sobe de teracota | Ghid de alegere si Recomandari

0

Pentru incalzirea locuintei, multe persoane aleg sa se incalzeasca folosind o soba de teracota, reprezetand o varianta practica, ce ofera un randament bun si care poate fi folosita inclusiv pentru gatit. In general, drept combustibil este de preferat lemnul in diverse forme, butuci, brichete sau carbunele. Teracota are capacitatea de a trasnfera foarte bine caldura si de a asigura un confort termic bun. Insa, inainte de a lua orice decizie de cumparare, va propunem sa descoperiti in continuare cum sa alegeti cea mai buna soba de teracota pentru nevoile voastre!

Stilul sobei de teracota

Un prim pas in determinarea produsului potrivit se refera la stilul sobei pe care urmeaza sa o achizitionezi. Poti opta pentru sobele tip turn, cizma ori semineu, in functie de preferinte. O varianta tip turn poate fi amplasata pe colt sau in centrul camerei, in functie de design-ul placilor, precum si de culoarea lor, anumite modele fiind percepute drept soba din teracota tip centrala, caci pot fi racordate chiar si la calorifere. In principiu, acest detaliu este mentionat in descrierea produsului.

Modelele tip cizma contin in partea inferioara o plita cu unul sau mai multe arzatoare, ori cuptor, ceea ce le va face potrivite pentru incaperi unde gatiti. Pot avea dimensiuni mai mari pe latime, pentru a putea folosi plita.

Variantele tip semineu prezinta un design placut putand deveni piesa de rezistenta a incaperii unde le amplasati. De regula, ofera un design elegant si modern, cu placi lucioase si atent realizate, ce evidentieaza produsul si pun in valoare spatiul unde se afla.

Ce tipuri de soba de teracota exista?

Este interesant de stiut si faptul ca poti opta fie pentru un model fix sau unul mobil, prevazut cu roti.

Sobele din teracota cu roti au, de regula, o greutate mare, de cateva sute de kilograme, insa datorita rotilor, transportarea sa devine mai facila. Acestea ofera avantajul de a nu mai crea mizerie si deranj atunci cand este montata, caci indata ce a ajuns acasa, o poti pune deja in functiune.

Modelele clasice sunt echipate cu niste picioruse ce contribuie la stabilitatea sobei pe podea. Totodata, acestea vin la pachet la un pret bun, oferind o pozitie stabila, fara riscul de a se misca in cazul unui cutremur.

Combustibil folosit

Exista destul de multe variante in ceea ce priveste combustibilul utilizat. Printre cele mai populare sunt lemnul, carbunele, peletii, brichetele, gazul sau racordarea la curentul electric.

Varianta cea mai des intalnita datorita echilibrului din punct de vedere termic, dar si al costurilor, este lemnul ce ofera un bun radanament. Insa, trebuie sa verificati constant soba, pentru a preveni riscul intoxicarii cu monoxid de carbon.

Soba de teracota pe gaz este deopotriva o varianta excelenta, caci arderea este mai curata, pierderile mici, iar elementele poluante sunt in procent foarte mic. Este nevoie, insa, de o butelie sau racordare la reteaua de gaz, existand termostat si sistem de siguranta ce inchide conducta de gaz in cazul in care exista prea mult dioxid de carbon in aer.

Carbunele, peletii si brichetele sunt o optiune ce se bucura de o popularitate medie, cu randament fluctuant, in functie de calitatea materialelor utilizate si de temperatura de ardere. Se impune verificarea periodica a sistemului de eliminare al fumului si aerisire pentru reimprospatarea aerului cu oxigen.

Soba din teracota electrica este cea mai costisitoare varianta si este nevoie de prezenta unei prize pentru functionare. Avantajul acesteia se refera la faptul ca nu se pierde aproape deloc caldura si nu polueaza aerul. In plus, puteti gasi modele care functioneaza atat cu gaz, cat si cu energie electrica.

Putere

In general, puterea este cuprinsa intre 4.5 si 24 kW, valorile in cauza determinand suprafata care poate fi incalzita de soba. Sigur ca trebuie luata in considerare si eficienta combustibilului utilizat, caci puterea termica arata nivelul maxim garantat in cele mai bune conditii de utilizare ce pot varia, cum ar fi nivelul de izolatie, grosimea peretilor, temperatura exterioara.

O soba de teracota dubla ampalsata in perete pentru doua camera va avea o putere mai mare de 20 kW pentru a putea incalzi doua incaperi cu suprafete medii spre mari. Pe de alta parte, pentru o incapere cu suprafata de pana la 40 mp, va fi suficient un model cu putearea de aproximativ 10 kW.

Accesorii utile

In aceasta discutia intra sobele din teracota cu plita sau cuptor, care pe langa rolul de incalzire a locuintei, permit si folosirea acesteia pentru a gati. Acestea sunt mai robuste, ocupa mia mult spatiu, asa ca va trebui sa iei in considerare si aceste aspecte inainte de a achizitiona. In plus, este util si un sistem de ventilatie, mai ales in cazul modelelor pe gaz, pentru a mentine o calitate buna a aerului, dar si evitarea incidentelor nedorite.

Montajul sobei de teracota

Este un alt aspect pe care trebuie sa il iei in considerare inca de la inceput. Cele mai populare modele sunt cele care se aseaza direct pe podea sau sunt prevazute cu picioruse. Sunt destul de usor de pozitionat si nu necesita prea mare deranj.

In acelasi timp, exista si modelele care se  monteaza in perete, pe care utilizatorii le prefera atat pentru design, cat si pentru a nu ocupa mult spatiu. Insa, pentru montarea lor, este nevoie sa spargeti peretele. Pe de alta parte, caldura pierduta este mai mare, caci intra direct in pereti.

Amintim si de soba din teracota mobila, prevauzta cu roti, pe care o puteti muta cu usurinta dintr-un loc in altul. Insa, mare atentie la pardoseala mai delicata, pentru a nu lasa urme.

Cele mai bune sobe de teracota – Top 2024

Soba teracota mobila cu plita mijlocie si 3 randuri teracota maro

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 9 kW si necesita ca si combustibil lemn, carbune sau brichete. Include plita, cuptor si trei randuri de teracota ce asigura atat incalzire, cat si posibilitatea de a gati. Masoara 100 cm lungime, 100 cm inaltime si 46 cm adancime, avand o greutate de 225 kg.

Soba teracota Gospodarul plita mijlocie 5 randuri bej ivory

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 12 kW si necesita alimentare cu lemn, peleti, carbune sau brichete. Este realizata din granit si teracota, avand o greutate de 16+2 de kg. Dimensiunile acesteia sunt de 102 cm lungime, 145 cm inaltime si 47 cm adancime cm.

Soba din teracota turn bej ivory

Soba turn cu 5 randuri de teracota bej ivory si cu usa sticla serie mica

Vezi detalii si pret

Este formata din cinci randuri de teracota, iar usa este prevazuta cu sticla. Are o putere de 9 kW si este potrivita pentru incaperi de pana la 20 mp. Masoara 46 x 14.5 x 46 cm si cantarerste 220 de kg.

Soba de teracota cu 4 randuri bej

Soba teracota turn 4 randuri bej usa sticla serie mica

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 6.5 kW si trebuie alimentata cu lemn. Este prevazuta cu patru randuri de teracota, iar usa dispune de un geam. Dimensiunile acesteia sunt de 45 x 120 x 45 cm si cantareste 200 de kg.

Soba Gospodarului de teracota cu plita si cuptor

Soba Gospodarului plita si cuptor sticla

Vezi detalii si pret

Poate fi alimentata cu lemn, carbune sau brichete si este prevazuta cu o putere de 7 kW. Dispune de plita si cuptor de sticla, dimensiunile acesteia fiind de 89 x 70 x 46 cm, alaturi de o greutate de 200 de kg.

Intrebari frecvente

  • Cat costa o soba de teracota?

O soba de teracota ieftina poate costa in jur de 1000 de lei, dimensiunile acesteia fiind, in principiu, mai mici, astfel ca si puterea de incalzire este minima. Pretul  mediu variaza in jurul valorii de 2000-3000 lei, insa exista si modele mult mai scumpe care pot depasi chiar si 5000 de lei. Totul depinde de nevoile si preferintele voastre.

  • Cu ce poate fi curatata soba de teracota la exterior?

Poti sterge foarte simplu soba cu o carpa curata sau usor umeda, iar in cazul in care sunt si pete mai persistente poti folosi o solutie speciala pentru curatarea teracotei. Pentrucosul de fum si interior vor fi necesaare pulberi, pudre ori pastile de curatat soba de teracota.

  • Cu ce lipesc capacul la soba de teracota?

Poate fi lipit cu un amestec de nisip fin cu argila sau lut, in cazul sobelor vechi, construite manual, ori poate fi fixat folosind un adeziv termorezistent si elastic.

  • Ce cu pot lipi soba de teracota?

Pentru construirea sau securizarea placilor de la o soba de teracota simpla sau cu plita este nevoie de un izolant sau chit pentru rosturi, ce rezistenta cu succes la temperaturi ridicate ce prezinta o consistenta plasto-elastica. Pentru o constructie clasica folsoind placi din ceramica poti folosi si amestec clasic de nisip si argila ce asigura o buna aderenta caramizilor pentru a evita craparea alor. Cea mai moderna solutie ramane totusi adezivul termorezistent cu proprietati elastice.

  • Cu ce pot vopsi soba de teracota?

Cea mai practica varianta este vopseaua termorezistenta special conceputa pentru sobe si seminee, sau pentru calorifere pe care sa o aplici peste cahle. Insa, rezultatul poate sa nu reziste atat de bine in timp.

  • Ce consum de lemne ar avea o soba din teracota?

In principiu, consumul standard este in jur de 1-2 mc de lemne pe luna, daca locuinta are o suprafata de maxim 120 mp. Costurile si cantitatea de lemne consumata difera, in mod cert, de la o locuinta la alta, in functie de locatia unde se afla, grosimea peretilor, nivelul de izolatie, temperaturile exterioare si conditiile meteorologice.

  • De ce scoate fum soba de teracota?

Poate fi vorba de mai multe situatii. Fie au aparut crapaturi in peretii sobei, iar atunci este nevoie de reparatii, ori din cauza aerului rece din afara ce nu permite fumului sa iasa atunci cand aprindeti focul in zilele geroase sau soba este rece, iar in aceasta situatie veti aprinde hartia deasupra lemnului sau folositi un aprinzator pentru ca flacarile sa patrunda in cos si sa il incalzeasca, inlaturand astfel blocajul.

Pe de alta parte, poate fi de vina si design-ul format din mai multe trasee orizoontale si curbe ori unghiuri inclinate care nu fac altceva decat sa retina aerul si sa nu ofere suficienta preseiiune pentru a impinge afara fumul. De asemenea, ale motive ar mai fi cosul necuratat sau infundat, lipsa izolatiei acestuia, dar si o ventilatie necorespunzatoare ori un tiraj inconsistent.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *