26 decembrie 2024

Cele mai bune termometre non contact cu infrarosu | Ghid de cumparaturi si Recomandari

0

Vremurile actuale ne obliga sa  fim mai atenti cu noi si cu cei din jur, iar una dintre metodele care ne ajuta sa ne verificam starea de sanatate acasa este masurarea temperaturii folosind termometrul, fie ca este vorba de cel clasic sau de cel digital. Termometrul a devenit astazi o necesitate, existenta lui in orice locuinta fiind o conditie obligatorie, cu atat mai mult, daca avem si copii mmici. Masurarea temperaturii devine mai sigura si mai precisa atunci cand avem la indemana un termoemtru profesional. Partea si mai buna este ca pe piata exista o multitutinde de variante de termometre performante cu numeroase functii, de care anterior, cel clasic nu dispunea. In general, cele mai bune termometre trebuie sa bifeze cateva caracteristici esentiale:

  • timpul de citire al temperaturii sa fie cat mai mic
  • temperatura corporala sa fie masurata cat mai usor
  • masuratorile realizate sa fie cat mai precise
  • sa dispuna si de alte functii utile precum functia de alarma in cazuil in care avem febra, de stocare a datelor, de inchidere automata
  • sa poata masura atat temperatura corpului, cat si pe cea a obiectelor si suprafetelor.

De ce sa cumperi un termometru digital cu infrarosu (non-contract)?

Termometrul digital cu infrarosu a fost special proiectat pentru a putea masura cu precizie temperatura corpului, fara a fi nevoie de contact fizic, indiferent de temperatura din camera. Fiindca nu necesita contact, dispozitivul poate fi folosit pentru masurarea temperaturii in special la copii si bebelusi. Prezinta forma ergonomica si un mod de utilizare foarte simplu. Folosind acest tip de termometru, temperatura de masoara la o distanta de aproximativ 1.5 metri, insa acest aspect poate depinde de modelul pe care il alegeti, iar acest detaliu ar putea fi verificat in manual. In plus, ecranul LCD iluminat face ca citirea termometrului sa fie mult mai usoara decat in cazul modelelor clasice.

In plus, cu ajutorul unui astfel de termometru ar putea fi masurata si temperatura unui obiect sau a lichidelor cum apa de baie a bebelusilor, temperatura laptelui sau a altor substante ce necesita determinarea exacta a temepraturii, devenind astfel un dispozitiv multifunctional. In plus, majoritatea termometrelor dispun de senzori de precizie medicala ce au o rata maxima admisa de eroare de +/- 0.2 grade Celsius.

Cum functioneaza un termometru cu infrarosu?

Pentru a explica pe intelesul tuturor, principiul de functionare este simplu: cu cat este mai fierbinte un obiect cu atat va emite mai multa energie infrarosie. Termometrul cu infrarosu detecteaza aceasta energie sau radiatie infrarosie pe care o transforma in electricitate si calculculeaza astfel nivelul de electricitate produs, deducand automat cat de fierbinte este obiectul in cauza.

Radiatia infrarosie este perceputa de noi drept caldura, reprezentand una dintre multele forme de radiatii din spectrul electromagnetic. Pentru masurarea nivelului de radiatii infrarosii emise de un obiect sau persoana, aceste termometre utilizeaza lentile speciale pentru a focusa radiatiile. Putem spune ca procedeul este asemanator cu cel in care lentilele focuseaza lumina.

Lentilele dispozitivului focuseaza razele infrararosii intr-un detector termofil unde se va face si conversia in electricitate. Electricitatea rezultata este trimisa spre alt senzor ce masoara cantitatea de electricitate produsa deducand temepratura obiectului scanat pentru a fi vizibila utilizatorului.

Ce tipuri de termometre non-contact exista?

In functie de tipul lentilelor de care dispun, exista mai multe modele de termometru cu infrarosu si anume:

  • Termometrul cu infrarosu fara lentile – constituie cea mai ieftina alternativa, usor de folosit si potrivita pentr medii mai reci. Sunt mai mici decat alte tipuri, iar principala diferenta consta in utilizarea unei palnii din material reflectorizant pentru a focsua razele infrarosii pe o zona mica. Prezinta un design inf orma de palnie ce permite adaptarea rapid a termometrului la diferite medii fara sa fie nevoie de o perioada de tranzitie prin care aparatul sa se poata obisnui cu temperatura ambientala si alti factori de medu. Pe de alta parte, neexistand o lentila care sa ofere protectie, nu reprezinta o alegere potrivita pentru mediile fierbinti.
  • Termometrul cu infrarosu cu lentile Fresnel – ofera o aplicabilitate mai vasta in industria alimentara. Intervalul de temperatura care poate fi cistit si afisat este mai restrans. Acest tip de termometru este utiilizat in restaurante si poate fi gasit la pret rezonabil. Spre deosebre de alte mdoele, acesta este mai versatil si are nevoie de putin timp pentru a se adapta la diferite tipuri de medii. Lentila este realizata din plastic si isi poate schimba forma cand este expusa la o temperatura redusa.
  • Termometrul cu infrarosu cu lentile Mica – integreaza cel mai scump tip de lentila dintre toate mentionate. Este folosit in domenii industriale, iar pretul mai mare este justificat de complexitatea lentilei realizata din sticla minerala. Pe de alta parte, aceasta poate fi mai sensibila, deci trebie manevrat cu mare atentie. Avantajul principal consta in posibilitatea de a citi temperatura cu o precizie excelenta chair si in medii cu temepraturi extreme. Poate detecta foarte usor temperatura corecta chiar si de la o distanta mai mare.

Intervalul de temperatura

Spectrul de temperatura pe care termometrul il poate detecta, respectiv afisa, poate sa varieze mult. Acesta constituie un aspect deosebit de important pentru o detectare cat mai precisa a temperaturii corpului.

Pentru detectarea temperaturii diferitelor obiecte din casa, va trebui sa optezi pentru un model care poate citi valori cuprinse intre -50 si 550 de grade Celsius. pentru domenii mai specifice si utilizari avansate, produsul ales trebuie sa aiba capacitatea de a detecta peste 800 de grade Celsius.

In plus, trebuie mentionat faptul ca termometrele fara lentile au cel mai ingust spectru de temperatura pe care il pot detecta, iar cele Mica prezinta un spectru mai larg, putand fi folosite inclusiv in medii cu temperaturi extreme.

Precizie

Este o conditie esentiala ca un termometru cu infrarosu sa ofere o precizie cat mai mare, in special, daca lucrati cu temperatura scumpa sau intr-o bucatarie industriala.

Pentru siguranta alimentara, aveti nevoie de un model care sa ofere o precizie foarte mare. Analizati cu atentie specificatiile  modelelor pe care le aveti iin vedere.

Anumite modele de termometre cu infrarosu pot fi afectate de temperatura mediului in care functioneaza. De pilda, daca mutati un termometru intr-un mediu rece imediat dupa ce l-ati folosit in mediu foarte cald, va trebui sa asteptati o perioada pentru a se adapta noilor conditii. In cazul in care nu ii oferiti ragazul necesar, temperatura afisata se poate sa nu fie cea corecta.

Termometrele fara lentila se adapteaza mult mai rapid decat celelalte tipuri, ceea ce le face potrivite pentu utilizatorul conventional.

De asemenea, cele mai moderne variante de termometre cu infrarosu dispun de tehnologii ajustarea emisivitatii, dar si senzori de calitate superioara pentru rezultate cat mai precise. Cele mai bune termometre cu infrarosu ofera o acuratete mai mare de  ±1%, iar cele mai ieftine asigura o precizie de  ±2%.

Emisivitate

Emisivitatea face referire la nivelul de reflectivitate al unei suprafete, fiecare material avand o emisivitate diferite. Pentru detectarea corecta a temperaturii, este nevoei de un termometru IR care poate fi reglat la emisivitatea potrivita.

Daca job-ul tau include si verificarea temperaturii, va trebui sa te orientezi catre un termometru cu infrarosu ce are o emisivitate reglabila. Modelele  de calitate superiaora permite reglarea respectivului indice intre 0.10 si 1.00.

Majoritatea termometrelor cu infrarosu sunt reglate pentru a funcitona la emisivitate fixa de 0.95, fiind valaorea ideala pentru citirea temperaturii suprafetleor solide cum ar fi pereti, metale si asa mai departe. Dezavatajul acestora consta in imposibilitatea de a scana si alte materiale precum sticla, lichide si suprafete uleiuoase, fara a regla emisivitatea.

Raport distanta-locatie

Raportul distanta-locatie face referire la diametrul zonei scanate de unde este detectata temperatura. Cu alte cuvinte, cu cat termometrul este tinut la o distanta mai mare fata de zona pe care doriti sa o scanati, cu atat senzorii vor inregistra temperatura de pe o suprafata mai mare. Multe modele de termometre fara contact au unr aport distanta-loc de 12:1. Aceasta inseamna ca termometrul trebuie tinut la o distanta de 12 inch fata de corpul pe care doriti sa il scanati, detectand temperatura pe care o are 1 inch de pe suprafata, care este focusat si de lentile.  Daca multiplicati valoarea respectiva, spre exemplu, de 4 ori, adica la 48 de inch, termometrul va inregistra temperatura unei zone de 4 inch. Pe de alta parte, la distrante atat de mari, valorile afisate nu vor avea o precizie atat de mare. Se recomanda pozitionarea termometrului cat mai aproape de tinta.

Design si ecran

Sfatul nostru este sa va orientati catre un model cu design robust si ecran luminat pentru a fi mai citit de usor temperatura chiar si pe timpul noptii, cu atat mai mult daca achizitionati un astfel de produs pentru copii.

Termometrele No-lens si cele cu lentile Fresnel sunt, de regula, fabricate din plastic mai durabil, protejandu-l in cazul in care aparatul lovit sau ar putea cadea.

Variantele cu lentile Mica necesita o carcasa mai rezistenta sau chiar si o husa de transport. Exista riscul din neatentie sa spargeti lentilele, iar un design robust poate preveni acest lucru.

Viteza de citire

Viteza de citire face referire la durata de timp de care un termometru are nevoie pentru procesarea informatiilor detectate si pentru a le afisa utilizatorului. In mod evident, varaintele care ofera o viteza de citire ma imare sunt mai multe din foarte multe puncte de vedere.

Top cele mai bune termometre cu infrarosu 2024

Termometru cu infrarosu Braun ThermoScan 7 IRT 6520

Termometru pentru copii cu infrarosu Braun ThermoScan 7 IRT 6520

Vezi detalii si pret

Prezinta timp de masurare de o secunda si poate masura temperatura in intervalul 35-42 de grade Celsius. Cu age precision, puteti interpreta valorile temperaturii in functie de varsta, varful sondei avand un unghi larg de citire pentru a asigura o buna precizie, chiar si la nou-nascuti. Functia de lumina de noapte ajuta la  masurarea temperaturii si cand in dormitor este intuneric.

Termometru non contact Medical JustZEN T1503

Termometru Avizat Medical JustZEN™ T1503, tehnologie non contact cu infrarosu

Vezi detalii si pret

Poate masura temperatura corporala, a suprafelor sau a apei, afisand valoarea acestia intr-o singura secunda. Poate masura temperaturi intre 32-420.5 grade Celsius. Prezinta afisaj digital, alarma de temperatura, alarma vizuala in caz de febra si poate memora pana la 32 de rezultate.

Termometru cu infrarosu Berrcom Lorelli

Vezi detalii si pret

Este un dispozitiv modern, cu utilizare multipla ce masora instant temperatura e pe frunte sau dinc analul auditiv. Este un model testat clinic ce beneficiaza de cea mai recenta tehnologie de masurare cu raze infrarosii. Poate masura temperaturi de 32-42.9 grade Celsius.

Termometru non contact Braun No Touch

Vezi detalii si pret

Este un dispozitiv multifunctional pentru  masurarea temperaturii corporale, dar si a suprafetelor. Poate fi folosit de catre intreaga familie. Age Precision interpreteaza valoarea temperaturii in functie de varsta, beneficiind de afisaj care se coloreaza diferit.

Termometru cu infrarosu Timeless Tools

Termometru cu infrarosu Timeless Tools

Vezi detalii si pret

Este un model ce masoara temperatura in doar 0.5 secunde de la o distanta maxima de 15 cm. Poate fi folosit pentru masurarea temperaturii corporale, a suprafetelor si a apei. Prezinta ecran iluminat, dar si functie de oprire automata.

Intrebari frecvente

  • Care este precizia temperaturii afisate?

Termometrul cu infrarosu ofera o precizie mult mai buna decat modelele clasice, putand fi folosit si de la o distanta de 1.5 metri. Precizia este estimata la peste 99% si poate fi folosit in orice moment al zilei, oferind un rezultat rapid.

  • Se opreste automat termometrul cu infrarosu?

Cele mai multe modele non contact au functie de oprire automata, iar timpul de inchidere variaza de la 10 la 30 de secunde. Pentru o utilizare mai mare verifica timpul de oprire si opreste-l manual dupa ce ai terminat treaba cu el.

  • Sunt o varianta buna pentru bebelusi termometrele cu infrarosu?

Sigur ca da! Termometrele cu infrarosu reprezinta o modalitate invaziva de a masura temperatura celui mic, nu creeaza disconfort si nici nu provoaca durere. Cei mici nici nu vor sti ceea ce faceti. Trebuie doar sa apasati pe buton si sa indreptati dispozitivul catre fruntea lor.

  • Pot fi memorate profilurile pentru mai multe persoane?

Cele mai multe modele pot memora cu pana la 99 de masuratori ale temperaturii corporale, dar nu si profilurile persoanelor. De pe alta parte, exista cateva modele care ofera si aceasta optiune, insa sunt ceva mai costisitoare gratie performantelor pe care le pot atinge.

  • Cum alimentez termometrul fara contact?

Cele mai multe modele de termometre cu infrarosu non-contact necesita 1.5 V pentru alimentare, adica doua baterii de tip AAA. Pentru o utilizare cat mai indelungata, opreste aparatul imediat dupa ce ai terminat de folosit.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *