Bicicletele electrice au devenit o optiune de foarte mare interes, chiar daca pretul lor poate mai piperat decat cel al bicicletelor clasice. Acestea au la baza motoare electrice, astfel ca efortul utilizatorului in timpul deplasarii va fi considerabil redus. Sunt o solutie excelenta si pentru orasele aglomerate unde deplasarea cu masina persoanala sau chiar cu mijloacele de transport in comun devine incomoda. De asemenea, cu ajutorul bicicletei electrice puteti urca fara efort chiar si pante abrupte, astfel ca atunci cand veti ajunge la destinatie nu veti mai fi obosit si transpirat.
In ghidul pe care l-am pregatit vom discuta pe larg despre tot ceea ce presupune o bicicleta electrica, despre elementele care le diferentiata, dar si despre alti factori pe care sa ii luati in considerare inainte de a lua o deiczie.
Ce tipuri de biciclete electrice exista?
In primul rand, este important de stiut faptul ca exista doua tipuri de biciclete electrice si anume: cele off-road si cele urbane. Putem discutam si despre a treia categorie ce reprezinta o combinatie de caracteristici ale celor doua modele anterior mentionate. In principal, diferenta dintre ele consta in scopul, respectiv mediul pentru care au fost proiectate.
Bicicletele off-road prezinta un caracter sportiv, fiind prevazute cu roti mari si suspensii performante, motoare calibrate pentru drumuri denivelate, oferind corpului o pozitie cu sezutul la acelasi nivel cu ghidonul.
Bicicletele urbane sunt prevazute cu roti mai mici, de multe ori pot fi pliate, reprezentand o alternativa mai accesibila ca pret decat varianta anteriora. Totodata, sunt prevazute si cu motoare mai slabe, iar ghidonul se ridica deasupra seii, oferind o pozitie similara cu cea de pe scaunul de acasa.
Variantele de biciclete intermediare pot fi folosite atat in oras, cat si off-road, insa daca sunt folosite off-road, trebuie sa stiti ca spre deosebire de variantele specifice, dispund e tehnologii mai modeste, dar si de preturi mai accesibile.
Despre autonomia bicicletei electrice
Indiferent de varianta de bicicleta electrica pe care o alegi, trebuie sa ai in vedere autonomia pe care aceasta o ofera, in speta, numarul de kilometrii pe care ii poti parcurge, folosind motorul.
Cele mai scumpe modele pot ajunge sa parcurga chiar si 80 km la o incarcare completa. In acelasi timp, bicicletele de oras ajung de cele mai multe ori sa atinga 25-30 km. Sigur ca puteti alterna utilizarea motorului cu pedalarea propriu-zisa, ceea ce ajuta sa parcurgeti mai multi km.
Viteza
Un alt indicator in determinarea celei mai bune biciclete electrice pentru nevoile voastre este determinat de viteza produsului. Cele mai frecvente valori sunt de 20-25 km/h, iar anumite modele pot atinge chiar si 30 de km/h. Sigur ca o viteza mai mare presupune si un consum mai mare al bateriei. Puteti atinge si viteze mai mari decat cele din specificatii atunci cand, de exemplu, coborati pante abrupte. Insa, va recomandam sa fiti foarte precauti in aceste situatii si sa folositi biciclete in conditii de maxima siguranta.
Dimensiuni cadru
Dimensiunile cadrului pot determina confortul pe care utilizatorul il va avea in timpul deplasarii cu bicicleta electrica. Este esential, in primul rand, sa existe posibilitatea de a regla ghidonul si saua in funcite de inaltimea utilizatorului.
Chiar daca saua si ghidonul pot fi reglate, totusi, nu este suficient, ci trebuie sa va asigurati ca si cadrul va avea dimensiunile potrivite nevoilor voastre. Prin urmare, daca esti o persoana foarte inalta si cadrul este prea mic, atunci piciorul nu se va putea intinde complet, existand sanse ca spatele sa nu stea intr-o pozitie corecta cu coloana dreapta.
La polul opus, sunt persoanele scunde care utilizarea unei biciclete prea mari se poate dovedi a fi anevoioasa existand risc mare de accidentare. Asadar, cadrul trebuie ales in concordanta cu inaltimea utilizatorului. In general, producatorii pun la dispozitie si informatii referitoare la dimensiuni specificand inaltimea recomandata pentru utilizator.
Greutatea maxima a utilizatorului
Si pentru ca tot am mentionat anterior despre inaltimea utilizatorului, ei bine, trebuie sa specificam ca este foarte importanta si greutatea acestuia. Trebuie sa aveti in vedere si acest aspect pentru ca bicicleta sa poata functiona in parametrii optimi.
Insa, de exemplu, daca ati achizitionat un model care presupune o limita maxima a greutatii de 100 de kg, nu este vreo problema daca depasiti putin limita admisa, cat timp ii atasati un portbagaj,iar greutatea lucrurilor pe care le transportati va echilibra produsul.
Un lucru foarte important trebuie retinut – daca suprasolicitati bicicleta electrica aceasta nu se deterioreaza neaparat in sensul ca se distruge cadrul, ci exste posibil, ca componentele sale sa fie supuse mul tmia rapid la uzura si va fi necesara repararea frecventa a acesteia. Ca atare, recomadam ca inainte de achizitionare, sa verificati greutatea maxima admisa.
Urcarea pantelor, dotari si accesorii
Vrem sau nu, este foarte posibil ca in drumurile pe care le parcurgem sa apara si pante mai mult sau mai putin abrupte. Orice bicicleta electrica mai ieftina sau mai scumpa este, de regula, capabila sa urce pante usoare. Insa ce facem atunci cand intalnim trasee cu pante ceva mai dificile? Ne orientam catre modele ce dispun de inclinarii cat mai mari. In cazul fiecarui model este specificata o anumita inclinatie fie procentual, fie exprimata in grade – cu cat unghiul de inclinare este mai mare, cu atat bicicleta va fi capabila sa urce pante mai dificile.
In ceea ce priveste dotariile acesteia, foarte important este sa dispuna de suspensii, frane si schimbatoare. La variantele off-road gasim deseori suspensii pentru ambele roti, pe cand la cele de oras, de obicei, gasim doar pe roata din fata. Totodata, franele pe disc s-au dovedit a fi mai eficiente decat cele pe sabot devenind si cea mai cautata optiune.
Cu cat bicicleta dispune de mai multe trepte de viteza, cu atat aveti mai multa flexibilitate si un bun control al acesteia, adaptand viteza in functie de situatie, de locul in care va aflati sau de terenul mai mult sau mai putin accidentat.
Sigur ca nu putem uita nici de accesoriile cu care o bicicleta electrica ar trebui sa vina la pachet, iar printre acestea se numara portbagajele, cosurile pentru cumparaturi, suporturile pentru umbrela sau genti. Acestea sunt cele mai dorite accesorii inc azul modelelor urbane. In plus, indiferent de modelul pe care il alegeti, ar fi bine sa dispuna si de faruri si stopuri.
Greutate bicicletei electrice
Greutatea bicicletei electrice devine un detaliu important in special cand urcati pante, indiferent daca aceasta este folosita cu motorul pornit sau pedaland. Pe de alta parte, daca locuiti la etaje suplimentare, iar bicicleta nu va incapea in lift sau blocul nu este prevazut cu lift, atunci ar trebui sa va orientati catre un model cu greutate mai mica, usor de transportat.
Cele mai multe modele de biciclete electrice prezinta o greutate mai mare de 20 de kg, unele depasind chiar si 30 de kg.
Include transmisie Shimano cu sapte trepte. Poate atinge o viteza de pana la 40 km/h si poate urca pante de pana la 35 de grade. Acumulatorul din dotare ofera o autonomie de pana la 40-50 km.
Este dotat cu lumini LED, frane pe disct in fata si V-brake in spate. Dispune de 7 viteze, motor central si cuplu 70 Nm. Autonomia este una impresionanta de 50-90 km, in functie de greutatea utilizatorului, drum, mod de utilizare si temperatura.
Prezinta in medie o autonomie de 2 ore si 15 minute, oferind asistenta inteligenta si senzor de cadenta. Cadrul este realizat din aluminiu, iar bicicleta necesita depozitare in loc uscat al temperatura medie.
Bicicleta Electrica, Scuter, Fara Permis, Voltarom SM 220W
Este echipata cu acumulator de 14 Ah si atinge o autonomie de 55 km. Viteza maxima inregistrata este de 25 km/h si poate suporta o greutate de pana la 125 de kg.
Dispune de o autonomie cuprinsa intre 50 si 90 de km. Pune la dispozitie 7 trepte de viteza, oferind posibilitatea de a regla saua si ghidonul pe inaltime, dar si ca inclinare.
Poate atinge o viteza de pana la 25 km/h si poate urca fara probleme pante cu unghi de pana la 23 de grade. Are o autonomie de 45 de km si necesita 5 ore pentru o incarcare completa.
Bicicleta electrica, Eleglide, M1 Plus, Mountain Bike
Pune la dispozitie 21 de viteze si ofera o autonomie impresionanta de pana la 100 de km. Viteza maxima inregistrata este de 40 km/h, iar aceasta bicleta poate sustine greutati de pana la 120 de kg.
Poate atinge o viteza maxima de 40 km/h si ofera o autonomie de 40 km. Poate suporta o greutate de pana la 200 de kg si dispune de trei moduri de lucru: asistenta la medala, complet sau manual.