Cea mai buna solutie pentru capuse – Cum sa scapi de capuse la caini?
Cand sezonul cald isi face simtita prezenta, inevitabil incepem sa ne confruntam cu problema capuselor apare inevitabil. Capusele sunt insecte ce fac parte din clasa Arachnia care impreuna cu acarienii formeaza Acari. Acestia sunt paraziti externi si se hranesc cu sangelel mamiferelor, pasarilor si uneori chiar si cu cel al reptilelor si amfibienilor. Desi nu prezinta mecanisme de analiza a mediului foarte dezvoltate, pot detecta totusi foarte usor vietuitoarele cu sange cald idn jur pe baza caldurii corporale, a anumitor mirosuri sau pot simti anumite vibratii. Cel mai adesea, se ataseaza de gazda urcand pe firele de iarba.
Aceste insecte incep sa isi faca aparitia primavara, iar varful sezonului sunt lunile mai-iulie. Sigur ca cei care locuiesc in apropierea padurilor sau parcurilor se confrunta cu un risc mai mare, ajungand mai usor in curtile lor. Animalele de companie si pasarile sunt cele mai predispuse sa se confrunte cu aceste capuse. Se urca destul de repede pe corpul gazda sarind de pe firele de iarba.
Trebuie sa stiti ca muscatura capuselor poate fi periculoasa si este important sa le eliminam rapid. Acestea pot transmite boli foarte periculoase precum Borelioza sau boala Lyme, tularemie, febre infectioase sau hemoragice.
Cum sa previi aparitia capuselor in curte?
Sigur ca de preferat este preventia decat eliminarea capuselor, de aceea trebuie sa luati in considerare aceasta operatiune. Exista o serie de solutii impotriva capuselor foarte eficiente care va vor ajuta in preventie cu atat mai mult daca aveti si animale de companie.
Inainte de a aplica solutii pe iarba trebuie sa aveti in vedere ca aceasta trebuie tunsa 2-3 cm, pentru ca aplicarea sa se realizeze cat mai aproape de sol unde stau capusele. De asemenea, utilizati un atomizor sau pulverizator de spate pentru ca aplicarea sa fie efectuata cu un echipament puternic. Solutia trebuie sa intre in contact cu capusele pentru a le elimina, asa ca este o conditie obligatorie ca iarba sa fie tunsa.
Insecticidul trebuie aplicat si pe garduri pana la o inaltime de un metru fata de sol. Dupa aplicarea acestuia trebuie sa il lasati sa isi faca efectul si sa nu lasati animalele de companie sa aiba acces in zona in care ati aplicat.
Deparazitarea animalelor de companie
Pentru a tratata animalele de companie, exista mai multe tipuri de produse: picaturi, produse tip spray, insecticide, dar si zgarzi speciale. De asemenea, este indicat sa tineti cont si de eventualele recomandari ale medicului veterinar.
Nu se folosesc insecticide de suprafete pentru imbaierea animalelor!
In continuare va vom prezenta cele mai bune solutii impotriva capuselor atat pentru animalele de companie, cat si pentru gradina.
Insecticid Bayer K-Othrine WG 250
- Se prezinta sub forma de granule
- Are ca substanta activa deltamethrin-ul, un izomer cu eficacitate dovedita in distrugerea sistemului imunitar al insectelor daunatoare
Parakill suspensie antiparazitara
- Este potrivit atat pentru prevenirea, cat si pentru combaterea parazitilor externi
- Poate fi utilizat pentru caini si pisici
- Imediat dupa aplicarea tratamentului, animalele vor fi ferite de ploaie
Frontline Spot On L Pipeta antiparazitara
- Previne si trateaza infestarea cu purici si capuse
- Se aplica pe pielea animalului de companie
- Animalul de companie nu va fi expus la apa timp de 48 de ore
Bravecto Dog tableta
- Se prezinta sub forma de tableta masticabila
- Are o suprafata neteda sau usor aspra si forma circulara
- Trateaza infestatiile cu capuse si purifici la
Foresto zgarda antiparazitara
- Ofera protectie de pana la 8 luni impotriva puricilor si capuselor
- Poate fi utilizat atat pentru caini, cat si pentru pisici; pentru prima categorii pisoii trebuie sa aiba minim 10 saptamani, iar cateii minim 7 saptamani
Romparasect solutie concentrata
- Este utilizata in dezinsectia si dezacarizarea adaposturilor, padocurilor si ustensilelor
- Contine ca substante activa Cypermethrine si Permethrine
Super Killer insecticid solutie
- Distruge insectele adulte, alrvele si ouale acestora
- Contine ca substanta activa cipermetrina care actioneaza prin contact si indigestie
- Are o degradare biologica buna, dea ceea nu se acumuleaza in sol si in lantul alimentar
Intrebari frecvente despre capuse
- Cum se hranesc capusele?
Capusele odata fixate pe suprafata tegumentului, vor introduce capul in spatiul subtegumentar, dupa care vor incepe alimentarea, care poate dura de la cateva minute pana la cateva ore.
- Cum indepartam capusa din piele?
Este important daca observati o capusa sa nu o smulgeti sau sa incercati sa o indepartati pur si simplu, caci legatura dintre corp si cap este una destul de fragila, iar o indepartarea nepotrivita poate face ca in spatiul subtegumentar sa ramana infipt capul, in timp ce corpul a fost indepartat.
- Cum evitam muscatura de capusa?
Pentru a preveni muscatura de capusa, puteti tine seama de cateva sfaturi. In primul rand, ar fi indicat sa evitati zonele cu iarba verde sau cele bine inverzite, daca nu aveti imbracaminte adecvata. Aceasta nu presupune imbracaminte groasa, ci doar sa fie acoperita intreaga suprafata corporala – pantaloni si bluza cu maneca lunga. Acesta pot fi realizate din material subtire, dar care nu permite patrunderea capuselor. Dupa ce ati revenit din parc, verificati-va atent atat pe dvs, cat pe cel mic. Tot legat de vestimentatie este indicat sa purtati haine deschise la culoare si nu negre.
De asemenea, trebuie sa stiti ca exista la farmacie spray-uri pe care le puteti utiliza pentru evitarea capuselor. Cu atat mai mult daca obisnuiti sa iesiti in parc cu animalele de companie, ar trebui sa tineti cont de recomandari noastre mentionate anterior si sa folositi produsele respective in scop de preventie. Este mai benefic decat sa tratati.
- Care sunt momentele favorabile pentru capuse in care cauta corp gazda?
Conform cercetarilor, capusele prefera dimineata pana la orele 10-11 sau seara cand se racoreste si umiditatea din aer creste. Acestea sunt momentele preferate in care ies la atac, iar cu cat iarba este mai inalta cu atat creste posibilitatea contaminarii cu capuse a animalelor.
- Care sunt zonele cele mai frecvente la nivelul corpului uman unde sunt intalnite muscaturile de capuse?
In principiu, cele mai frecvente zone muscate de capuse sunt axilele, coapsele, scalpul, spatele genunchilor, in zona sau in interiorul ombilicului, in jurul taliei, in interiorul si in jurul urechilor, in zona toarcelui si a gambelor.
- Care sunt cele mai frecvente simptome?
Cele mai comune simptome sunt durerea sau umflatura la locul muscaturii, eruptia cutanata, senzatia de arusa la locul muscaturii, vezicule si chiar dificultati de respiratie daca sunteti alergici.
- Ce probleme poate produce muscatura capusei unui animal?
Infestatia cu un numar mare de capuse poate duce la anemie. Locul muscaturii se poate infecta si inflama. Mai mult decat atat, capusele pot transmite multe boli atat animalelor, cat si oamenilor precum anaplasmoza, babezioza, ehrlichioza si borrelioza.
- Animalul meu are o capusa. Ce sa fac?
Indepartati capusa folosind o penseta speciala. Apropiati-o cat mai mult de pielea animalului si indepartati-o prin tragere ferma, nu prin rotire. Se recomanda examinarea animalului dupa fiecare iesire in aer liber si protejarea acestuia cu solutii speciale anterior mentionate.
- Unde prefera capusele sa stea pe animale?
O capusa o puteti gasi, in principiu, pe tot corpul animalului, insa putem acorda o atentie deosebita locurilor unde exista mai putin par si pielea este mai subtire precum bot, urechi, axile, zona interdigitala, zona inghinala si fese.
- Cum arata o musculatura de capuse pe un caine sau o pisica?
O muscutura de capuse pe un animal arata ca o mica umflatura rosie, asemanatoare cu o muscatura de tantar. Aceste umflaturi apar deseori la locul muscaturii de capusa sau indepartarii capuselor si dispar, de regula, dupa cateva zile.
- Ouale de capuse pot train pe un caine sau o pisica?
In teorie da, ouale de capuse pot trai pe animale, dar in realitate, capusele femele isi depun ouale pe pamant. Majoritatea animalelor se infesteaza cu capuse adulte sau aflate in stadiul de nimfa case se tarasc pe animal.