21 noiembrie 2024

Cele mai bune blendere : Ghid de alegere si Pareri

0

Blender-ul reprezinta unul dintre electrocasnicele mici indispensabile in orice bucatarie moderna, care va poate simplifica munca si optimiza procesul culinar.  Poate fi folosit pentru prepararea diverse tipuri de retete, fiind util chiar si in cazul diversificarii bebelusilor.

Un astfel de aparat este format dintr-un motor, un recipient colector si cutite de prelucrare. Performantele si functiile cu care un astfel de aparat poate fi prevazut variaza de la un model la altul. Insa, inainte de a face orice alegere, va propunem sa descoperiti in continuare toate informatiile necesare pentru o achizitie reusita!

Ce tipuri de blendere exista?

In principiu, exista mai multe moduri de a clasifica un blender, insa cel mai important criteriu este acela legat de complexitatea aparatului. In acest fel, distingem doua categorii:

  • Blender traditional – constituie cea mai accesibila varianta, indicat pentru cei care il utilizeaza cu o frecventa moderata. Dispune de o baza ce contine motor propulsor, fiind separata de recipientul colector si captusita cu o garnitura de cauciuc, prevenind astfel scurgerea alimentelor si a lichidelor in motor. Deasupra motorului, se afla recipientul realizat din sticla, otel inoxidabil, plastic sau portelan, iar in interiorul sau se adauga ingrediente in vederea prelucrarii lor. Recipientul prezinta scala specifica pentru a permite utilizatorului sa aprecieze mai usor cantitatea de ingredientele introduse. Motorul actioneaza lamele amplasate in recipient printr-un ax de translatie a miscarii. De asemenea, recipientul este dotat si cu un capac, ce previne aruncarea stropilor in timpul functionarii aparatualui. La modelele de blender traditioanle, cutitele actioneaza de jos in sus, beneficind de un panou de control la baza care adaposteste motorul. Cu ajutorul acestui aparat puteti amesteca, taia sau toca ingredientele adaugate.
  • Blender modern – prezinta acelasi tipar de constructie, insa sunt mai costisitoare, fiindca vin la pachet cu o gama variata de extra-optiuni si functii utile. In aceasta gama, regasim blendere-le verticale de dimensiuni mai mici. Prezinta aceeasi baza cu motor si cutit de tocare, insa recipientul poate fi de diverse dimensiuni, in functie de preferintele utilizatorului. In cazul in care sunteti interesati de o astfel de varianta, trebuie sa va asigurati intai ca modelul pe care il alegeti este suficient de bun incat sa poata prepara piureuri, salate sau supe crema. Cutitele actioneaza de sus in jos, iar aparatul este foarte mobil, usor de manevrat, insa necesita mai multa implicare din partea utilizatorului. In plus, ambele variante permit utilizarea diversificata de functii si metode de taiere.

Performantele obtinute de blender

Invariabil, performantele obtinute de aparat sunt un criteriu esential. Acestea sunt in stransa legatura cu puterea motorului raportata la consumul energetic,  dar si puterea reala de prelucrare a  ingredientelor. Mai mult decat atat, aparatul pe care il alegeti trebuie sa fie capabil sa proceseze orice fel de aliment, atat alimente moi, cat si cele dure, inclusiv cuburi de gheata.

Puterea este  masurata in Watti (W) si reprezinta indicatorul efectiv al vitezei si fortei cu care alimentele sunt prelucrate. Interesul vostru este sa optati pentru o varianta cu motor cat mai puternic, iar un minim de 400-500 W ar fi ideal. De asemenea, este foarte important sa puteti regla viteza si sa o adaptati in functie de necesitate. Daca folositi blender-ul exclusiv pentru a prepara cantitati medii de shake-uri, sosuri, frisca etc, atunci o putere de 300-400 W ar fi suficienta.

Insa, daca sunteti iubitori de smoothie-uri, atunci ar trebui sa va orientati catre un model cu o putere de 500-600 W. Pe de alta parte, daca aveti nevoie sa pregatiti cantitate mai mari, iar aparatul este folosit zilnic, aveti nevoie atat de un motor mai puternic de  600-700 W, cat si de un aparat rezistent.

Ce functii ar trebui sa aiba blender-ul potrivit?

In ceea ce priveste functiile aparatului, ar putea fi considerat un aspect subiectiv. De ce? Fiindca acestea pot depinde, in mare parte, de preferintele si nevoile fiecarui utilizator. Insa, cele mai bune blendere sunt prevazute cu 14 trepte de putere si functii precum cea de zdrobire a ghetii, functie de incalzire a recipientului sau functie turbo. Este foarte important modul de lucru al aparatului, precum si ingedientele ce necesita o preparare diferita. Astfel, devine esential ca blender-ul sa permite reglarea vitezei de la o treapta foarte mica pana la o treapta mare.

De asemenea, functiile de baza ar trebui sa fie prezente in cadrul oricarui model – omogenizare, mixare, taiere, tocare, faramitare si lichefiere. Sigur, cu cat aparatul este mai performant, acesta va dispune si de alte functii suplimentare care nu fac altceva decat sa va usureze munca si sa optimizeze procesul culinar.

Design si Ergonomie

Pentru a face o achizitie buna, trebuie sa aveti in vedere si fiabilitatea si ergonomica produsului. Un produs fiabil va oferi o functionare sigura, o buna rezistenta in timp, necesitand conditii de mentenanta minime. Materialele din care este construit aparatul trebuie sa fie cat mai rezistente, asigurand o utilizare mai mare si o igienizare usoara. Totodata, ar fi de preferat sa optati pentru o varianta cu recipient din sticla, pentru a preveni alterarea gustului alimentelor. In plus, cu cat functiile sunt mai variate, cu atat aparatul va dispune de mai multe accesorii utile.

In ceea ce priveste ergonomica produsului, trebuie sa aveti in vedere manevrabilitatea si usurinta de realizarea setarilor si selectarea functiilor. Manevrabilitatea reprezinta un aspect ce variaza in functie de forma si capacitatea acestora. Sigur ca ar fi bine, mai ales daca sunteti o familie mai numeroasa, ca aparatul pe care il alegeti sa aiba o capacitate mai mare pentru a putea procesa o cantitate generoasa de alimente. Insa, daca spatiul nu va permite sa depozitati un aparat prea voluminos, atunci va puteti orienta catre un  model mai mic.

Aparatele verticale ece trebuie directionate manual dispun de un design special care implica ocuparea unui spatiu mai mic pe blatul de lucru.

Totodata, panoul de control trebuie sa fie unul prietenos si intuitiv, pentru a putea realiza usor toate setarile dorite.

Top cele mai bune blendere 2024

Blender Bosch MMB42G0B

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 1200 W si o capacitate de 1.5 litri. Este prevazut cu sapte trepte de putere, iar printre functiile din dotare mai regasim cea de pasare, amestecare, zdrobire gheata si maruntire. Bolul din dotare este realizat din sticla, iar lamele din inox.

Blender Tefal BL811D38

https://s13emagst.akamaized.net/products/8833/8832186/images/res_83f9d96465455752a99e9aec320b5f62.jpg?width=450&height=450&hash=D206C61AB7018484547DD5DE9414374C

Vezi detalii si pret

Este prevazut cu o putere de 1200 W si ofera o capacitate de 2 litri. Prezinta functia de pasare, amestecare, zdrobire, maruntire, dar si protectie impotriva supraincalzirii. Recipientul este realizat din sticla termoorezistenta, iar lamele din inox.

Blender Electrolux E6TB1-4GB

 Electrolux E6TB1-4GB

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 700 W si este prevazut cu o capacitate de 1.5 litri. Pune la dispozitie cinci trepte de putere si functii precum cea de tocare, mixare oua, zdrobire gheata. Este dotat cu un recipient din sticla si lamel din inox ce ofera o buna rezistenta in timp.

Blender PHILIPS ProBlend Crush HR222400

 PHILIPS ProBlend Crush HR222400

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 800 W si ofera o capacitate de 2 litri. Dispune de trei trepte de viteza si functii precum cea de amestecare, zdrobire gheata si maruntire. De asemenea, este prezenta si functia pulse, iar componentele pot fi spalate si in masina de spalat vase.

Blender Heinner HBL-ICE1000XMC

Heinner HBL-ICE1000XM

Vezi detalii si pret

Prezinta o putere de 1000 W si o capacitate de 1.5 litri. Este prevazut cu functia de pasare, zdrobrire gheata, maruntire, dar si cu sistem anti-alunecare si sistem de siguranta. Bolul din dotare este realizat din sticla, iar lamele din inox.

Cum folosim un blender corespunzator?

Inainte de prima utilizare, va trebui ca toate componentele detasabile sa fie spalate si curatate eficient. In cazul blenderelor cu doua iesiri, unitatea ce contine cutitul se asambleaza deasupra celei cu motor, fifind adaugate intre acestea o garnitura ce nu permite lichidelor sa se scurga. Deasupra, va fi amplasat recipientul cu capac detasabil, prin care vor fi adaugate progresiv alimentele.

In cazul in care este vorba despre variantele cu recipient detasabil, atunci ordinea se schimba, fiindca recipientul dispune de un singur orificiu. Ingredientele vor fi adaugate initial, iar accesoriul ce include cutitul se asamlbeaza pe post de capac. Ulterior, intoarcem in jos recipientul montand pe unitatea cu motor.

Selectarea vitezei de procesare depinde, in mare parte, de retetele pe care le pregatiti, precum si de tipul alimentelor. In general, se recomanda ca alimentele dure sa fie procesate la inceput cu o putere  medie si constanta, iar ulterior, puteti selecta trepte superioare.

Cele mai frecvent intalnite baturi preparate la blender sunt smoothie-urile, insa puteti pregati si cocktail-uri, supe crema, piureuri si asa mai departe. Gama de retete ce pot fi pregatite cu un astfel de aparat este foarte variata si puteti pregati mese copioase si pentru cei mici.

Pentru a folosi aparatul in parametrii optimi, este indicata si lecturarea manualului de utilizare care ofera instructiuni clare.

In ceea ce priveste curatarea componentelor, se recomanda ca acestea sa fie curatate dupa fiecare utilizare, pentru a nu permite resturilor de alimente sa se intareasca pe accesorii. Cele mai importante piese ce trebuie curatate sunt recipientul si lamele de taiere, pe care le puteti spala rapidsub jetul de apa cu putin detergent sau, daca permite modelul, puteti adauga chiar si in masina de spalat vase. Este important sa consultati si acest aspect in manualul de utilizare!

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *