Cele mai bune centrale pe peleti : Ghid de alegere si Top Recomandari
Centrala termica este o varianta de sistem de incalzire apreciata de cumparatori reprezentand o solutie fiabila, sustenabila si economica. Datorita avantajelor numeroase, a devenit in ultimii ani din ce in ce mai populara, iar actulamente multi utilizatori sunt interesati sa faca o astfel de investitie. Dar pentru inceput, va propunem sa ne urmariti in continuare pentru a afla cele mai importante informatii despre cele mai bune centrale pe peleti.
Top cele mai bune centrale pe peleti
#1 Centrala peleti Fornello Pellet King 30cen kW
Este un model prevazut cu tiraj fortat fabricat din metal. Are o putere nominala de 30 kW, iar temperatura maxima de lucru este de 180 de grade Celsius. Prezinta dimensiuni compacte, este usor de instalat si de exploatat. Camera de ardere este protejata de o camasa de apa de suprafata mare, imbuntatind randamentul. Asigura proces de ardere ecologic si eficient, controler inteligent chiar si de la distanta.#2 Centrala pe peleti Fornello Royal B 25 KW
Este fabricat din otel si prezinta tiraj fortat. Include senzor de temperatura si prezinta o putere nominala de 25 kW, putand face fata unei suprafete de pana la 160 mp. Este dotat cu buncar de peleti, pompa de circulatie si vas de expansiune incorporat. Dispune de senzor pentru gazele de ardere de pana la 500 de grade Celsius, senzor pentru temperatura camerei si senzor pentru centrala.#3 Centrala peleti compacta RubynoR Mareli SBN35 20-35kW
Este un model cu tiraj fortat si ardere automata. Prezinta o putere nominala de 35 kW, putand acoperi suprafete de pana la 275 mp. Funcitoneaza prin modulatie, reglandu-si singura puterea in functie de necesitate. Nu este nevoie de setarea parametrilor dupa instalare, este configurata din fabrica. Panoul de control este digital si prezinta o interfata intuitiva. Vezi detalii si pretAvantaje vs Dezavantaje
Asa cum se intampla in cazul oricarui produs, exista o serie de avantaje si dezavataje. Pentru a vedea daca centrala pe peleti este cea care va avantajeaza cel mai mult, trebuie sa aveti in vedere anumite aspecte. In continuare, va vom prezenta atat punctele pro, cat si contra de care sa tineti cont:Avantaje:
- Economica. Peletii sunt formatiuni fabricate din resturi de material lemnos, iar din punct de vedere al consumului, reprezinta un combustibil foarte economic. Spre deosebire de alte tipuri de combustibil, precum cele fosile, pretul peletilor este unul mai stabil, fiindca nu este influentat de factori externi.
- Dimensiuni mici. Peletii sunt bucati de lemn in dimensuni mici. Astfel, s-a putut dezvolta un sistem de automatizare a alimentarii centralei cu peleti. Mai concret, o centrala automatizata aspira singura dintr-un rezervor cantitatea de peleti necesara pentru a mentine focul aprins. Tot datorita dimensiunilor, sunt usor de depozitat, iar cantitatea de cenusa rezultata va fi in cantitate mica.
- Sustenabil. Peletii sunt prietenosi cu mediul inconjurator. Reprezinta o sursa de combustibil sustanbila, care in urma arderii, nu va genera dioxid de carbon in atmosfera, ce ar polua aerul. Cantitatea de dioxid de carbon produsa in urma arderii este egala cu cantitatea pe care o absorb copacii in faza de crestere.
- Energie. Centralele termice pe peleti sunt extrem de eficient din punct de vedere energetic. Nu este nevoie de efort prea mare din partea utilizatorului, iar cele mai multe modele includ chiar si sistem de auto-curatare.
- Combustibil regenerabil. Peletii sunt produsi din deseuri lemnoase si elemente rezultate in urma defrisarii ce nu pot fi utilizate in industrie, precum crengi, scoarta de copac si asa mai departe. De aceea, peletii sunt o sursa de combustibil regenerabila.
- Sustine economica locala. Majoritatea peletilor sunt produsi local, insemanand mai multe locuri de munca infiintate pentru localnici, ceea ce conduce la independenta economica.
Dezavatanje:
- Intretinere. Desi cele mai multe centrala moderne cu peleti sunt prevazute cu sistem de auto-curatare, unele elemente necesita curatare sau verificare periodica pentru o buna functionare a aparatului. In plus, cosul pentru cenusa trebuie golit cu regularitate.
- Spatiu de stocare mare. Pentru depzoitarea peletilor este necesar ceva mai mult spatiu. Este mai convenabil sa comandati necesarul total de peleti pentru un sezon, dar aveti nevoie de spatiu de depozitare, aproximativ 5.6 mc.
- Costuri de achizitie. Pretul de achizitie pentru o centrala termica pe peleti este mai mare decat pentr o centrala pe gaz sau curent. Totodata, o centrala termica mixta ce poate functiona atat cu peleti, cat si cu alte tipuri de biomasa – bucati de lemn, rumegus, gaz, GPL, motorina etc pot deveni si mai costisitoare. Insa, pe termen lung poate fi o achizitie rentabila.